Kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelma
http://www.uta.fi/ltl/kir/
Henkilökunnan yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät yksikön yhteystietosivulta.
Alla on julkaistu Suomen kirjallisuuden maisteriopintojen opetusohjelma. Tutkintorakenteen, tutkintoon vaadittavat opintojaksot sekä opintokokonaisuuksien sisällöt voi tarkistaa opinto-oppaasta.
Perus- ja aineopintojen opetus löytyy opetusohjelmasta kirjallisuustieteen kandidaattiohjelman kohdalta.
Yliopistolla ei ole yhteisiä opetuksettomia viikkoja. Mahdolliset opetustauot ovat kurssikohtaisia.
Kaikki opetus järjestetään voimassa olevan opetussuunnitelman mukaisesti. Vanhojen ja uusien opintojaksojen vastaavuudet voi tarkistaa vastaavuustaulukosta.
Mikäli kurssille hyväksytty opiskelija ei osallistu opetukseen, hänen tulee annettuun päivämäärään mennessä perua ilmoittautumisensa, jotta tilalle voidaan valita toinen opiskelija. Mikäli opiskelija ei osallistu opetukseen eikä peru kurssipaikkaansa tai keskeyttää kurssin, hänen opintosuorituksensa arvioidaan arvosanalla hylätty. (Tampereen yliopiston tutkintosääntö 23 §) Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikössä ilmoittautuminen tulee perua viikon kuluessa kurssin alkamisesta.
Kurssien korvaavuudet
Kunkin kurssin tiedoissa luetellaan kaikki opetussuunnitelman jaksot, joiden suoritukseksi kurssi sopii. Listanäkymässä näistä jaksoista näkyy vain yksi. Muista siis tarkistaa korvaavuudet jokaisen kurssin tiedoista erikseen.
Tenttiminen tutkinto-ohjelmassa
Suurimman osan opintojaksoista (paitsi seminaarit) voi suorittaa myös kirjallisella tentillä kaikkina yksikön yleisinä tenttipäivinä. Tenttikirjallisuus on tutkinto-ohjelman verkkosivulla.
Tenttien vastaanottajat ja opintojaksojen vastuuhenkilöt
KTTS1 Tutkielmaan johdattavat opinnot: Leena Eilittä
KTTS2A1 Kirjallisuuden narratologia: Teemu Ikonen
KTTS2A2 Elämä ja kertomus: Lieven Ameel
KTTS2A3 Kirjallisuusfilosofia, kieli ja tulkinta: Teemu Ikonen
KTTS2A4 Intermediaalisuus: Leena Eilittä
KTTS2A5 Kulttuurinen tekstintutkimus: Lieven Ameel
KTTS2B Omavalintaisia tutkielmaa tukevia opintoja: Leena Eilittä
S3–S7: Leena Eilittä
Syventävien opintojen kokonaismerkinnät: professori Leena Eilittä
Kokonaismerkinnän saa vastaanottoaikaan esittämällä opintorekisteriotteen tai lähettämällä vastuuhenkilölle sähköpostin, johon kokonaisuuteen kuuluvat jaksot on listattu.
Western Cultures have increasingly become autobiographical cultures. Never before have so many (auto)biographies and other texts of life-writing been written and produced in a wide spectrum of literary, documentary, and performative genres and media – traditional and digital. Never before have so many people been concerned with remembering their individual past and its impact on the present. And never before have practices of autobiography been so intimately connected with the idea of self-exploration and, in fact, of self-construction. Today, autobiographical identity construction is considered to be a common and elementary “practice of the self.” Drawing on research in a number of disciplines concerned with the autobiographical process – from psychology and neuroscience to literary and narrative theory, the social sciences and philosophy – this course explores these phenomena and the cultural field in which it has become an anchor for the modern and post-modern self.
Contact studies 24h, independent studies 121h, introduction to themes and presentations and discussion in classroom sessions, thematic groupwork and reports, individual blogs, all supported by a Moodle platform.
Min-max number of students: 10-25
The course is part of University of Tampere Summer School 2015.
Please see the teaching timetable and lecture rooms (PDF) at: http://www.uta.fi/admissions/summer_school/courses.html.
Luennot ja oheiskirjallisuus.
Kurssi on luento- ja harjoituskurssin työskentelymuotoja yhdistävä johdatus fantasia- ja tieteisfiktioon, ja se koostuu kuuden kerran luento-osuudesta ja kuuden kerran työpajaosuudesta.
Luento-osuudessa käsitellään fantasia- ja tieteisfiktion historiallisia kehityslinjoja, lajityypillisiä piirteitä sekä teoriaa 1800-luvulta nykypäivään. Työpajaosuudessa nämä sidotaan nykykulttuurin kontekstiin ja analysoidaan yksittäisiä tekstejä tai teoksia esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta: Mistä fantasia- ja tieteisfiktion tunnistaa (paitsi kaunokirjallisuudessa, myös elokuvissa, peleissä, tv-sarjoissa)? Kuinka fantasia- ja tieteisfiktio ovat kirjallisina ja kulttuurisina ilmiöinä muotoutuneet, ja millaisia muutoksia ne ovat käyneet ja parhaillaan käyvät läpi? Miksi luemme fantasia- ja tieteisfiktiota, ja miksi ne ovat nyt niin valtavan suosittuja?
Ilmoittautuminen 9.9. mennessä sähköpostitse Samuli Björniselle: Samuli.Bjorninen@staff.uta.fi.
Keskiviikkoisin klo 16-18, alkaen 16.9. Suoritus opintopassiin.
Tarkoitettu ensisijaisesti avoimen opiskelijoille, tutkinto-opiskelijoita jos mahtuu.
Kurssille otetaan 40 opiskelijaa (avoimen ilmoittautumiseen 40 varapaikkaa).
Tutkinto-opiskelijoiden ei tarvitse ilmoittautua.
Tentti ke 18.11.2015 klo 14.00 alkaen kurssin verkkoalustalla Moodlessa.
Uusintatentti ti 15.12.2015 klo 12 kurssin verkkoalustalla Moodlessa.
Kurssi koostuu eri aihealueita käsittelevistä luennoista ja keskustelupainotteisesta lukupiiristä, joissa kaikissa käsitellään laajasti sukupuolisuutta, seksuaalisuutta ja ruumiillisuutta kaunokirjallisuuden, kulttuurin ja yhteiskunnan konteksteissa. Kurssin tarkoituksena on tutustuttaa opiskelija kriittiseen sukupuolidiskurssiin, sen käsitteisiin ja metodeihin sekä soveltaa niitä kaunokirjallisuuden tulkintaan ja analysoimiseen.
Seminaarityyppisellä kurssilla luetaan romaaneja ja novelleja, joissa kaupungin roolia tematisoidaan ja problematisoidaan. Pääpaino on New York -aiheisessa kirjallisuudessa (muun muassa Edith Wharton, John Dos Passos, Henry Roth, Jonathan Lethem). Kaupunkikirjallisuuden perinnettä taustoitetaan suhteessa kansainvälisiin laji- ja periodikonventioihin. Kurssilla perehdytään myös kirjallisuudentutkimuksen näkökulmasta keskeiseen ns. tilallisesta käänteestä kumpuavaan teoriaan. Luennoilla käsitellään proosatekstien lisäksi erilaisia kaupunkitutkimuksen lähestymistapoja ja käsitteitä, joita sovelletaan kaunokirjalliseen aineistoon. Kurssisuoritukseen kuuluu aktiivinen osallistuminen, luentopäiväkirjojen kirjoittaminen, alustuksen pitäminen sekä esseen kirjoittaminen.
NettiOpsussa 8.1. mennessä