ENGA3 Studia generalia: Lastenkirja kääntäjän kädessä 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Englannin kielen, kirjallisuuden ja kääntämisen tutkinto-ohjelma
Viestintätieteiden tiedekunta

Yleiskuvaus

Luentosarja käsittelee lastenkirjallisuuden kääntämistä useasta eri näkökulmasta. Luennoimaan saapuu nimekkäitä lastenkirjailijoita ja kokeneita lastenkirjakääntäjiä, sekä kirjaviennin asiantuntijoita sekä kriitikoita. Sarjaan kuuluu viisi luentokertaa:

11.9. Satunnaisesta poiminnasta käännöstulvaan – havaintoja lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomentamisesta ja kääntäjistä reilun 100 vuoden ajalta (FT, tutkija-kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen)/Kääntäminen on lastenleikkiä – riimit, uudissanat ja sanaleikit lastenkirjallisuudessa. (Suomentaja Tuomas Nevanlinna)

18.9. Kirjallisuuden vientikeskus FILI hinaa ja tuuppaa – palveluja kääntäjille ja kirjailijoille jo vuodesta 1977 (Koordinaattori Merja Aho, FILI)/Mitä tarkoittaa kirjailijalle, kun teoksia on käännetty 50 kielelle? (Kirjailija Salla Simukka)

25.9. Puhuttelevatko Peppi Pitkätossun ja Kalle Blomkvistin uudet suomennokset digiajan lasta? (Suomentaja Kristiina Rikman)/Kirahviäiti, ?irafia mama – (lähes) identtiset kaksoset (Kirjailija Alexandra Salmela)

2.10. Tatu ja Patu kääntäjän tarkkuudella – suomalaisen lastenkirjallisuuden kääntäminen venäjäksi (Kääntäjä Anna Sidorova)/Kepler62 – tutkimusmatka kirjoittamiseen ja kääntämiseen (Kirjailija Timo Parvela)

9.10. Saksalaisten nuortenkirjojen kääntämisestä ja käännöksistä (Suomentaja Heli Naski)/Goethe-instituutin esittelypuheenvuoro/Kieli- ja kulttuurisidonnaisuus lasten- ja nuortenkirjallisuuden arabiantamisen haasteina (Kääntäjä Maria Pakkala)

Kurssi suoritetaan kirjoittamalla essee luentojen ja lukumateriaalien pohjalta.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Anne Ketola, Vastaava opettaja
Anne.Ketola[ät]uta.fi

Opetus

11.9.2018 – 9.10.2018
Luento-opetus
Ti 11.9.2018 - 9.10.2018 viikoittain klo 18-20, Pinni B 1097