x !
Arkistoitu opetusohjelma 2017–2018
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
YKTM6.3 Arvo ja arvottaminen -luentoseminaari 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee klassisia ja viimeaikaisia arvoa ja arvottamista koskevia yhteiskuntatieteellisiä ja taloussosiologisia keskusteluja. Hän osaa tarkastella arvottamista ennen kaikkea yhteiskunnallisena käytäntönä ja myös ymmärtää, miten se muokkaa suhteitamme itseemme, toisiimme, asioihin sekä ympäröivään todellisuuteen.

Yleiskuvaus

Arvottaminen ja arvioiminen lukeutuvat perustaviin sosiaalisiin käytäntöihin, jotka läpäisevät yhteiskunnan ja sosiaaliset suhteemme. Nykyään mitä moninaisimpia asioita kiinteistöistä työsuorituksiin, jätteisiin, taideteoksiin, vahinkoihin, riskeihin, elämiin, luonnonvaroihin ja ympäristötuhoihin arvotetaan nimenomaan rahassa.

Arvottaminen ei kuitenkaan tyhjene talouteen ja rahalliseen arvoon, vaan asioita arvotetaan ja arvioidaan myös esimerkiksi esteettisesti ja eettisesti. Kurssilla arvottamista ja arvonluontia tarkastellaan viimeaikaisten yhteiskuntatieteellisten ja erityisesti taloussosiologisten keskustelujen avulla.

Kysymme, miten tutkia arvoa ja arvostamista sosiologisesti. Mihin asioiden arvo perustuu? Miten arvo syntyy? Entä miten se voi tuhoutua? Ja miten jo arvonsa menettäneiden asioiden arvo voi kohota? Miten taideteoksia, viinejä, elokuvia, musiikkia ja käytettyjä kirjoja arvotetaan? Miten luonnolle voidaan määrittää taloudellinen arvo? Entä miten roskisdyykkarit arvottavat jätettä ja toimintaansa valtaväestöstä poikkeavalla tavalla?

Kurssi toteutetaan lukupiirityyppisenä seminaarina, jossa kullekin kerralle luetaan valikoima tekstejä keskustelun tueksi, ja kurssin ensimmäisellä kerralla on käsiteltäviin teemoihin, käsitteisiin ja keskusteluihin johdattava luento.

Seminaari (yht. 16 tuntia) koostuu aloitusluennosta ja lukupiirityöskentelystä. Hyväksytty suoritus koostuu sekä seminaariin osallistumisesta että sen pohjalta kirjoitettavasta kirjallisesta työstä.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan sähköpostitse vastaavalle opettajalle (olli.pyyhtinen@uta.fi) 16.3. mennessä.

Opettajat

Olli Pyyhtinen, Vastaava opettaja
Olli.Pyyhtinen[ät]uta.fi

Opetus

5.4.2018 – 17.5.2018
Seminaari
Luentoseminaari
To 5.4.2018 klo 12-16, Linna 5014
To 5.4.2018 klo 12-16, Linna 6017
To 19.4.2018 klo 12-16, Linna 6037
To 3.5.2018 klo 12-16, Linna 5014

Arviointi

Numerolla 1-5.

Oppimateriaalit

Oppimateriaalit ilmoitetaan etukäteen kurssin osallistujille.

Lisätiedot

Seminaari on suunnattu ensisijaisesti syventävien opintojen vaiheessa oleville opiskelijoille. Kurssille otetaan enintään 12 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.