x !
Arkistoitu opetusohjelma 2016–2017
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISA2 Hyvä ja paha, tuttu ja vieras - Venäjä-kuvat länsimaissa 1500-luvulta 2000-luvulle (verkkokurssi) 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Historian tutkinto-ohjelma
Historia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

Nykyisessä suomalaisessa ja länsimaisessa keskustelussa Venäjä näyttäytyy usein arvoiltaan erilaisena ja uhkaavana ”toisena”. Venäjän koettu ”toiseus” ja Venäjän-pelko, russofobia ja ryssäviha, eivät ole kuitenkaan millään tapaa uusia ilmiöitä eikä edes suomalainen erikoisuus. Tarinoita Venäjän poikkeavuudesta ja vieraudesta on Euroopassa liikkunut jo uuden ajan alussa. Silti Euroopan ja Venäjän suhteiden historiaa ei pidä ymmärtää ainoastaan keskinäisen kyräilyn värittäminä: länsimaissa on ajoittain vallinnut myös todellisen Venäjä-innostuksen, russofilian, kausia.

Kurssilla tarkastellaan länsimaissa ja erityisesti Suomessa vallinneita mielikuvia Venäjästä eri aikakausina sekä näiden mielikuvien muutosta ja kehitystä. Kurssilla opiskelijat tutustuvat myös toiseuden sekä viholliskuvan käsitteisiin ja pääsevät soveltamaan niitä erilaisten aikalais- ja nykyaikaisten lähteiden tulkinnassa.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Historian valtakunnallisen verkko-opetuksen järjestämille syyslukukauden 2016 verkkokursseille alkaa 15.8.2016 klo 12.00 ja päättyy 15.9.2016 klo 12.00.

Avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Historian valtakunnallisen verkko-opetuksen järjestämille syyslukukauden 2016 verkkokursseille alkaa 15.8.2016 klo 12.00 ja päättyy 15.9.2016 klo 12.00. Avoimen opiskelijat ilmoittautuvat kursseille omassa kiintiössään (Valitse ilmoittautuessa Tampereen yliopisto, avoin yliopisto, historia)

Opettajat

Olli Kleemola, Vastaava opettaja
Virpi Kivioja, Vastaava opettaja

Opintojakson kotisivu

Opetus

19.9.2016 – 14.11.2016

Lisätiedot

Ohjeita verkkokursseille ilmoittautumiseen

Huom! Tampereen yliopiston opiskelijat suorittavat kurssin 5 op laajuisena.