Kurssin tarkoitus on, että opiskelija ymmärtää Suomen aseman osana Eurooppaa ja Ruotsin valtakuntaa 1500-luvulta 1700-luvun lopulle. Opiskelija osaa tunnistaa aikakauden keskeiset piirteet ja ymmärtää, miten ne muovasivat Euroopan vastaista kehitystä seuraavilla vuosisadoilla. Kurssilla suuri paino on historian pitkissä linjoissa ja rakenteissa, jotka ovat muokanneet myös nykyaikaista yhteiskuntaa - ja osin sen luoneetkin.
Kurssiin kuuluu luento (18 h) sekä kolmen-neljän liuskan mittainen luentopäiväkirja ja noin kahdeksan liuskan pituinen essee vapaavalintaisesta aiheesta. Aiheita esitellään kurssin alussa, ja esseen kirjoittamisen voi aloittaa heti. Esseisiin kuuluu kirjallinen oheisaineisto. Kolmen-neljän liuskan mittaisessa luentopäiväkirjassa pohditaan vapaamuotoisesti yhtä, kahta tai kolmea kurssilla esiinnostettua teemaa. Essee korvaa tentin.
Ilmoittautuminen NettiOpsun kautta 6.2. -6.3.
Yksityiskohtaiset kurssin tavoitteet ja arviointiperusteet esitetään kurssilla. Suoritukset ovat kokonaisuus.
Kirjallisuus ja oheisaineisto määräytyvät essee-aiheen mukaan. Niitä esitellään ensimmäisellä kerralla, ja niistä annetaan lisätietoja myös ennen kurssin alkua. Halutessaan voi käyttää esimerkiksi seuraavia: Karonen, Pohjoinen suurvalta; Early Modern Europe. An Oxford History (ed. Euan Cameron); Wiesner-Hanks, Early Modern Europe 1450-1789 (2006 tai myöh.).
Luentoa ei ole 29.3. eikä 19.4. Jokaisella tunnilla puidaan myös hetki esseeaiheita ja esitellään kirjallisuutta (jota likikään kaikkea ei edellytetä tutkittavaksi ja tentittäväksi, vain mahdollisen kiinnostuksen varalta).