x !
Arkistoitu opetusohjelma 2011–2012
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
MEKAP3A Mediakasvatustyöpaja (Työpaja 3.) 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Mediakasvatus
Viestinnän, median ja teatterin yksikkö

Yleiskuvaus

Työpajoissa opiskelija tutustuu käytännössä mediakasvatuksen toteuttamiseen esimerkiksi havainnoimalla toimintaa tai itse osallistumalla työskentelyyn. Työ vaihtelee kulloinkin tarjolla olevien työpajojen mukaan. Työpajoissa toimitaan 20 tuntia. Pajan päätteeksi kirjoitetaan Työpaja-päiväkirja. Päiväkirjassa kuvataan toiminta, reflektoidaan sitä ja omaa osuutta. Tärkeä kysymys on: mitä opin?

Suoritukseen kuuluu yksi työpaja: valitse joko Työpaja 1 tai Työpaja 2.

Työpaja 1: Nuorten mediaa Tampereella 

Aika: Alkaen keskiviikkona 28. syyskuuta klo 14-16. Ensimmäiseen kokoontumiseen on KAIKKIEN osallistuttava, mikäli haluaa jatkaa työpajassa!  Tapaamisessa sovitaan jatkon kokoontumisajat ja työryhmät.

Työpajaan mahtuu max 12 opiskelijaa. Ilmoittautuminen välillä 1.11.-15.11. netissä.

Paikka: Mediakoulu, Väinö Linnan aukio 13 (Mediamuseo Rupriikin ovesta sisään)

Työpaja toteutetaan Tampereen kaupungin Mediakoululla kanssa, ks. http://koulut.tampere.fi/media/mediakoulu/. Mediakoulu on tila, jossa lapset ja nuoret voivat työstää omia mediatöitään. Se on perusopetuksen toimintaa, joka kohdistuu 2,4,6 ja 8-luokille. Samassa tilassa toimii myös Nuorisopalvelujen Mediatalohanke. 

Mediakoululla opiskelijoiden on mahdollisuus havainnoida toimintaa tai osallistua siihen itse mediapedagogin kanssa kiertäen myös tamperelaisilla kouluilla. Nuorisopalvelujen Mediatalo-hankkeessa opiskelijat toteuttavat kaupungin nuorisotaloilla yksin tai pareittain mediakasvatusaiheisia työpajoja. Jokainen opiskelija tai työpari suunnittelee ja toteuttaa yhden 1-2 tuntia kestävän työpajan, jonka kukin opiskelija/työpari myös itse ohjaa.

Työpajaan osallistuvilta opiskelijoilta toivotaan aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta.  

Ohjaajina toimivat mediapedagogi Jukka Haveri, media-assistentti Minna Raitapuro ja professori Sirkku Kotilainen.

Työpaja 1 ilmoittaudutaan Nettiopsun kautta. Valinta tapahtuu opintorekisteriin kertyneiden opintopisteiden määrän perusteella. Suositellaan vähintään yhtä mediakasvatuksen kurssia tehdyksi tai tekeillä olevaksi. Työpajassa ei opeteta mediakasvatuksen perusteita.

Työpaja 2: Printtimedia mediakasvatuksen työvälineenä

Aika: 13.-14.12.2011 kumpanakin päivänä klo 10-17. Ennakkotehtävä ohjeistetaan valituille erikseen.

Työpajaan mahtuu max 12 opiskelijaa. Ilmoittautuminen välillä 1.11.-15.11. netissä.

Paikka: Tampereen yliopisto, A198.

Työpaja toteutetaan yhteistyössä Sanomalehtien Liiton ja Aikakausmedian kanssa.

Työpajassa perehdytään printtimedian lukemistapoihin ja tulevaisuuden näkymiin. Lisäksi analysoidaan sanomalehtien ja aikakauslehtien eroja ja samankaltaisuuksia. Keskiössä on osallistujien oman printtimedian kuluttamisen tarkastelu

Työpajan tavoitteena on antaa konkreettisia työvälineitä siihen, kuinka käyttää sanomalehtiä ja aikakauslehtiä mediakasvatuksen välineinä.

Työpaja soveltuu journalismin, kasvatustieteiden, sekä nuorisotyön ja -tutkimuksen opiskelijoille.

Ohjaajina toimivat Aikakausmedian mediakasvatusasiantuntija, medianomi Maija Puska sekä Sanomalehtien Liiton yhteyspäällikkö, kasvatustieteen ja taiteen maisteri Jonna Tolonen. Työpaja-päiväkirja palautetaan professori Sirkku Kotilaiselle 15.01.2012 mennessä: sirkku.kotilainen@uta.fi.

Työpaja 3: Mediaosallistamo - Työpaja lukion opettajille, sanomalehtien toimittajille ja mediakasvatuksen opiskelijoille.

Ajankohta: Lähipäivät 2.-3. helmikuuta 2012, jonka jälkeen erikseen sovitusti essee tai työskentely koulussa/ mediassa.

Paikka: Tampereen yliopiso CMT: paikka ilmoitetaan valituille henkilökohtaisesti.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa alkaa 9.1.2012 ja päättyy 25.1.2012

Osallistujat: Lukion opettajat (max 8), sanomalehtien toimittajat (max 8) ja opettajaksi/toimittajaksi opiskelevat Tampereen yliopiston mediakasvatuksen opiskelijat (max 8).

Opettajille ja toimittajille työpaja on ammatillista täydennyskoulutusta, jonka heille kustantavatSanomalehtien Liitto ja Tampereen kaupunki. Mediakasvatuksen opiskelijoille osallistuminen työpajaan sisältyy heidän opetusohjelmansa kurssiin Mediakasvatuksen työpaja (5 op), josta vastaa Sirkku Kotilainen..

Kouluttajat: Mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen Tampereen yliopistosta ja lehtoriFT Mari Hankala Jyväskylän yliopistosta.

Sisältö ja tavoitteet: Työpajassa käsitellään aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta painetun ja verkkolehden mahdollisuuksia mediakasvatuksessa. Lähtökohtana on Mari Hankalan Jyväskylän yliopistossa tammikuussa 2011 tarkastettu väitöskirja Sanomalehdellä aktiiviseksi kansalaiseksi? Näkökulmia nuorten sanomalehtien lukijuuteen ja koulun sanomalehtiopetukseen.?

Työpaja painottuu pienryhmätyöskentelyyn. Tavoitteena on yhdessä opettajien ja toimittajien sekä opettajiksi ja/tai toimittajiksi opiskelevien kanssa tuottaa ideoita konkreettiseksi yhteistyöksi koulujen ja sanomalehtien välille.

Toteuttajina Tampereen yliopisto (CMT), Tampereen kaupunki ja Sanomalehtien Liitto. Lisätietoja Sirkku Kotilainen, sirkku.kotilainen@uta.fi.

 

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Työpajoihin ilmoittaudutaan Nettiopsun kautta. Valinta tapahtuu opintorekisteriin kertyneiden opintopisteiden määrän perusteella.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Sirkku Kotilainen, Vastaava opettaja
sirkku.kotilainen[ät]uta.fi
Jukka Haveri, Opettaja
Minna Raitapuro, Opettaja
Maija Puska, Opettaja
Jonna Tolonen, Opettaja

Opetus

2.2.2012 – 3.2.2012
Pienryhmäopetus 20 tuntia
Työpaja 1
Ke 28.9.2011 klo 14-16, Mediakoulu, Väinö Linnan aukio 13, Ensimmäisessä tapaamisessa sovitaan jatkon kokoontumisajat
Työpaja 2
Ti 13.12.2011 klo 10-17, Päätalo A198
Ke 14.12.2011 klo 10-17, Päätalo A198
Työpaja 3
To 2.2.2012, ilmoitetaan myöhemmin
Pe 3.2.2012, Ilmoitetaan myöhemmin